Intercooler Guide HDI

Denne guide er tiltænkt alle der måtte være interesseret i tuning af deres Peugeot 206 HDI. Jeg gør opmærksom på at ved enhver form for motortuning bortfalder garantien, og al benyttelse af information fra denne guide er på eget ansvar....!      ....Nå, videre til det sjove!

 

Teorien bag intercooleren


Ved en god turbomotor er der næsten altid monteret en intercooler. Den sænker temperaturen for indsugningsluften, motorolien og i  forbrændingskammeret. Herved øges motorens holdbarhed, effekten hæves, og det er tilmed muligt at få en bedre diesel/benzinøkonomi.

Turbo: Lille enhed, drevet af udstødningstrykket, der tvinger indsugningsluften ind i forbrændingskammeret ved overtryk (HDI kører standard med 0,9 bar ladetryk). Fordelen er en kraftigere forbrænding, og derved højere effekt i motoren, til gengæld bliver turboen meget varm, op til 1000° C.Da al indsugningsluft skal gennem turboen, vil strålevarmen fra turboen opvarme indsugningsluften. Når luft opvarmes, nedsættes iltmolekylernes massetæthed, dvs. varm luft fylder mere. Derfor kommer der mindre ilt i forbrændingskammeret, og derved en ringere forbrænding.

Intercooler: En køler til den opvarmede luft på tryksiden. Efter indsugningsluften er varmet op af turboen, føres den gennem intercooleren der vha. fartvinden igen sænker luftens temperatur. Opbygningen minder om en alm. køler til kølevand, men i stedet for vand er det indsugningsluften der passerer gennem køleren. For at holde lufthastigheden nede, og minimere modtryk, er rørtilslutningerne normalt større end 2" og der er få skarpe bøjninger.

 

Hvor og hvor meget?

Størrelsen afhænger af dels motorens litervolumen, og intercoolerens endelige placering i forhold til fartvind. Generelt kan man ikke få intercooleren stor nok. Jo større køler/mere fartvind, des bedre nedkøling af indsugningsluften = højere ydelse. Da pladsen kan være trang, kan man som fingerregel sige at køleren bør som minimum have et volumen på 2½x motorens volumen for at give en fornuftig køleeffekt. Eks. er en 206 HDI på 2,0L, og for at få en rimelig køling bør intercooleren være mindst 5L!
Den optimale placering er helt fremme i bilens front, og bør ikke være gemt bag kofangere/spoiler, der kan hindre fartvinden i at passere intercooleren. Er det ikke muligt at placere den fremme, kan man med fordel lave en "tragt", der leder fartvinden forbi intercooleren. Såfremt tragtens øvre flade er større en intercoolerens frontareal, hæves vindhastigheden, og der tvinges mere luft gennem køleren, ergo bedre køleeffekt.

 

Indkøb af materialer


· Intercooler, kan købes brugt, fremstillet på mål eller ny. Prisen kan variere fra 1000,- og op til 6-8000,- Til dette projekt blev brugt en intercooler med målene (h) 410 x (b) 220 x (t) 60 mm (ca. 5L) med ind/afg. i samme ende, pris 4000,-. Jeg har senere hørt om et firma: Jysk køleservice, der laver intercoolere efter mål for ca. 2000,-
· Studs fra 406 110HK HDI, pris ca. 600,- inkl. moms, part nr:....????? (opdateres senere)
Main
· 4x 2" rustfri (syrefast)rørbøjninger á ca. 50,-/stk. = 200,-
· 2x 2½" rustfri (syrefast) rørbøjninger á ca. 55,-/stk. = 110,-
· 2x 2"-2½" rustfri (syrefast) svejsekonus á ca. 55,-/stk. =110,-
· 1½M 2" rustfri (syrefast) rør á ca. 1ks. øl/stump = 100,-
· 2x 2" gummibøjninger, korte, 90grader, armerede á 350,-/stk. = 700,-
· 4 rustfri spændebånd Ø80mm á ca. 20,-/stk. = 80,-
· 1/4m2 rustfri plade = 50,-
· 0,1m 2½" tankvognsslange til 350,-/m = 35,-
· 2x M6 x 50mm umbraco skruer m. møtrik, rustfri = 10,-
· ladetryksmåler = 250,-
Den totale materialepris blev for mit vedkommende: 6200,-
(alle priser er afrundet, og skal tages med forbehold)

 

Montering

At eftermontere en intercooler er ofte besværligt, og med Peugeot´en var det ingen undtagelse. Der var simpelthen ikke mere plads i det tætpakkede motorrum. Pladsen måtte findes, og som det første røg luftfilterkassen ud. Som erstatning monterede jeg et K&N filter, der suger luft fra venstre forskærm (set fra førersædet).

Til rørføring brugte jeg standard 75mm PVC nedløbsrør med 45° bøjninger. Men det kan man læse meget mere om under "guide til montering af K&N filtre" på hjemmesiden www.hi-speed.dk eller på www.landberg.dk.
Dette gav plads til intercoolerens rørføring, men for at få en placering foran køleren til kølevandet, valgte jeg at vinkle køleren ca. 10° mod uret. Dette indebærer at aftappe al kølevand, afmontere køleslanger, og pille den eksisterende køler ud. Det var nødvendigt at skære i plastkappen til ventilatoren (var der nogen der sagde DREMEL!), for at kunne genbruge højre monteringsbeslag. For at sikre placering af både vandkøler intercooler i venstre side, samt lede fartvinden gennem begge kølere, fik jeg med hjælp fra Autolarsen, udfærdiget et rustfrit 1mm pladefelt, med huller til fastgørelse af vandkøleren, samt huller til trykrørene til/fra intercooleren.

Herefter kunne intercooleren placeres fremme i venstre side foran den gamle køler. Ved denne placering er det muligt at genbruge de eksisterende køleslanger, dog er der et lille metalbeslag til at holde et ledningsbundt ind til motorblokken, der skal flyttes.

Drejepotentiometret med gaskablet skal ligeledes flyttes, og jeg valgte at genbruge det meste af beslaget og boltede det i stedet fast til kølestudsen ved udluftning.

Nu skal batteriet frakobles og batterikassen afmonteres, herved lettes adgang til de eksisterende trykrør. Den 90° støbte Alu-bøjning der går fra turboen til indsugningsmanifolden, afmonteres og den tidligere nævnte erstatningsstuds fra 406HDI klargøres ved at fjerne støberiller/forstærkninger. Dette giver mere plads til det nye rør fra turboen.

Vil man evt. have et ladetryksmanometer monteret i kabinen, kan man montere en fitting med 3 mm skærering i denne studs. Normalt tilsluttes et manometer til en løs trykslange til motorstyring/wastegate, men på en 206HDI virker de med vacuum
i stedet. Studsen monteres, og nu kan man måle op til trykrørene.
Main
For at give fleksibilitet, når motoren vinkler under acceleration skal man indbygge "fleksible forbindelser" i rørføringen, dvs. mindst ét sted på rørføringen skal man have en gummislange monteret med spændebånd. I samme forbindelse skal man være opmærksom på at rørene ikke kommer højere op end frontklappen kan lukkes.

I mit tilfælde købte jeg 2 skarpkantede 2" armerede gummibøjninger til montering på intercooleren. Når klappen er lukket, rører lydisoleringen på frontklappen ved rørbøjningerne!!!
Hvis interessen er stor nok, vil jeg udfærdige arbejdstegninger til rørene fra mit projekt. Man skal dog være opmærksom på at såfremt intercooleren eller placeringen deraf ikke er 100% identisk med hvad der er vist i denne guide, skal der korrigeres for dette.
Main
Det endelige rørforløb blev kort fortalt som følger: Fra turboen er valset en krave på et rustfrit rør, hvori O-ringen ligger. Herefter har jeg fået svejst 2 bolte på som "ører" til at spænde røret ned mod turboen. Herfra går røret fra turboen, ligefrem, forbi batterikassen, og så i 45° til højre og ned i intercooleren.

Intercooleren står på højkant foran køleren, og med indgang og afgang i toppen. Fra intercooleren går røret i 45° til venstre og løber parallelt med fremløbsrøret. Herfra går en fleksibel forbindelse over i indsugningsstudsen fra en 406 HDI 110.

Er man mere interesseret i at få rørene specialfremstillet, kan jeg formidle kontakt til et firma i Gladsaxe, der tager sig af opgaven. Til orientering kan jeg nævne at benytter man ovenstående placering af intercooleren vil rørføringen inkl. arbejdsløn, materialer og montering af rør, løbe op i ca. 3000,- (Dette inkluderer ikke selve monteringen af intercooleren). Når rørene er fremstillet og monteret, kan man skære dækpladen til med en Dremel, og man er klar til den endelige testkørsel.

 

Erfaringer


I forbindelse med monteringen af min intercooler, står RH motorsport for Chipning af motoren. Forskellen fra en "almindelig" 130HK chip fra RH og den jeg får lavet til dette projekt, er kun at lade-/Dieseltrykket er hævet yderligere.

RH chippen hæver normalt ladetrykket fra 0,9bar til knap 1,1bar, hvor jeg yderligere får hævet trykket til ca. 1,3bar. Dette er kun muligt med en intercooler da ellers indsugningsluften bliver for varm, og den øgede olietemp./drifttemp. giver et uforholdsmæssigt stort slid på motoren.

Mens jeg skriver denne guide, har jeg endnu ikke modtaget min korrigerede chip, og testkørslen foregik derfor med 130HK chippen..... ...og hvad så kan det mærkes??? Gæt engang! jo klart det kan mærkes! Effektforøgelsen er svær at fornemme, men momentet er steget en del, helt fra tomgang og især ved 3000 omdrejninger er bundtrækket enormt. Motoren trækker helt ud til omdrejningsbegrænseren (også i 5. gear ;-)...) Acc. fra 0-100 er endnu ikke målt, og vil ikke blive oplyst før den nye chip er monteret, dette gælder ligeledes opnået effekt/moment. ved projektet.

Et forsigtigt gæt på hvad intercooleren giver alene er ca. 5hk og 30Nm (afhængig af størrelse/køling), men man bør ikke glemme at den samtidig muliggør et højere ladetryk! med mere effekt til følge.

Dieseløkonomien er ligeledes blevet forbedret med op til 1-2km/l, og kører man pænt, er det med chip og intercooler stadig muligt at nå de samme pæne brændstoftal som fra fabrikken.

Olietemperaturen, og dermed også motorens driftstemperatur steg efter den nye chip , men er nu faldet efter intercooleren er monteret og ligger nu tæt på det normale.

Jamen, er der da slet ingen ulemper??? ...jo især 3: KOBLINGEN, KOBLINGEN og atter KOBLINGEN, for den kan simpelthen ikke klare presset. Med 130HK/290Nm chippen alene, kunne jeg ikke få koblingen til at fedte, men nu er det hverdagskost :-( !

Det kommer til udtryk typisk i 4. eller 5. gear, når jeg vil acc. fra eks. 2500 Omdr./min og op til 4000 Omdr./min, flytter speedometeret sig ikke før 3500 Omdr./min er nået, og først da kommer der skub i slæden.

 


Økonomi

Som nævnt tidligere kan man forvente en materialepris på 2200,- + intercooler, dertil kommer evt. arbejdsløn.
Kan man lave det hele selv, skal man regne med en pris på mellem 3500,- og op til 7000,- (afhængig af intercoolerens pris).
Har man 10 tommelfingre, er det en fordel at få en god pris på en komplet montering, og et gæt lyder på mellem 7000,- og 10500,- (afhængig af intercoolerens pris).
Tid for projektet: Er alle materialer ved hånden og man har hænderne skruet rigtigt på, tager det en god lang weekend. Skal det laves i byen må man regne med 2-4 arbejdsdage.


Fordele og Ulemper

Projektet kan for overskuelighedens skyld skitses op i følgende:
Fordele:
· Forbedret forbrænding i motoren
· Bedre brændstoføkonomi
· Lavere driftstemp. ved videre tuning = længere motorlevetid
· Øget effekt / moment
· Muliggør yderligere tuning, bl.a. højere Diesel/ladetryk
Ulemper:
· Nødvendigt at montere forstærket kobling (også på de nyere modeller af 206´eren)
· Al form for motortuning er dyr, dette gælder også montering af intercooler.
· Garantien ryger!

© Hi-Speed - Lars Lübker

Denne guide er udtryk for mine egne erfaringer, og er blevet offentliggjort på www.hi-speed.dk, www.landberg.dk og www.autolarsen.dk. Ønsker man at benytte billeder/data herfra er i velkommen til at kontakte mig på lybker@hotmail.com -Lars Lübker